Zoeken
  • F2F Marketing

5 Tips om mensen te overtuigen! |Psychologische trucjes

Bijgewerkt: 21 aug 2019We kennen het allemaal wel. Van die irritante kinderen in de winkel die hun zin maar door willen drammen. Ze willen per sé dat pakje snoep. Maar eigenlijk willen we allemaal wel eens onze zin krijgen. Dit kun je doen door net als deze kinderen verschrikkelijk hard te gaan zeuren en schreeuwen en je vader of moeder mee te sleuren door het gangpad. Je kunt het ook op een slimmere manier aanpakken met deze 5 tips!Vaak kunnen we psychologisch gezien mensen makkelijk overhalen. Als je maar weet hoe.


Wij gaan het je laten zien in deze '5 tips'.


1. Eerste aanbod afslaan, tweede accepteren

Hierin is het belangrijk dat je iemand over de streep krijgt met een tweede aanbod/ tweede keer proberen. Voorbeeldje: als een vriend aan jou zou vragen of hij vijftig euro mag lenen, zeg jij hoogstwaarschijnlijk nee. Of je moet genoeg centen hebben en er vertrouwen in hebben dat je het terug krijgt. Wanneer die vriend daarna vraagt of hij tien euro mag lenen, zal jij veel sneller geneigd zijn om hem geld te lenen. Dit komt doordat mensen je psychologisch gezien niet continue willen teleurstellen, waardoor ze de eerste keer nee zeggen, maar de tweede of derde keer ja zeggen. Moraal van het verhaal: als je bewust wilt zorgen dat je iemand aan jouw kant krijgt of hem/ haar wilt overhalen, moet je er dus voor zorgen dat jouw tweede aanbod, dus eigenlijk jouw eerste aanbod is.2. Contrast

Deze tip haakt in op tip nummer 1. Doordat je in het begin heel veel van mensen vraagt, zullen ze daar altijd nee op zeggen. Het tweede wat je vraagt is dan automatisch realistischer. Stel je voor: je vader of moeder vraagt aan jou of je boven en beneden wil stofzuigen, de was wilt ophangen en de vaatwasser wilt inruimen. Jij wordt in je hoofd gillend gek en gaat natuurlijk nee zeggen. Als je vader of moeder daarna vraagt of je dan alleen maar de was wilt ophangen, klinkt dit als vele malen minder erg en dat is het ook. Hoogstwaarschijnlijk stem je daar wel mee in en sta jij vanmiddag lekker de was op te hangen.


3. Foot-in-the-door

Met deze tip kun je iemand in stapjes over de streep trekken. Je vraagt eerst iets heel kleins, daarna nog iets kleins, nog iets kleins en nog eens. Tot je uiteindelijk bij het eindpunt bent. Mensen zijn, zoals hierboven te lezen valt, geneigd om nee te zeggen als je in een keer iets heel groots van hen vraagt. Maar als je dit in stapjes doet, zul je merken dat mensen sneller geneigd zijn om hiermee in te stemmen. Voor veel studenten een bekend voorbeeld: “Kom, we doen één biertje.” Dit gaat daarna meestal gepaard met het gezegde: “Op 1 been kun je niet lopen.” Herken je het? Uiteindelijk weten we allemaal dat er nog vele drankjes gedronken zullen worden en er een leuke avond beleefd zal worden.4. Persoonlijk voordeel in laten zien

Deze tip spreekt eigenlijk voor zich. Op het moment dat jij iemand wilt overtuigen en alleen jij hebt er voordeel van zal diegene niet snel toegeven. Maar op het moment dat deze persoon er ook iets aan heeft, wordt het voor diegene al een stuk interessanter. Een filmvoorbeeld: in de film Project X willen de minder populaire hoofdrolspelers een groot feest geven. Het zal bij Thomas thuis gegeven worden. Eerst is het een klein feest, maar Oliver wil het groter aanpakken. Dit wil Thomas niet, totdat Oliver hem vertelt dat er heel veel knappe dames komen. Thomas is verkocht. We weten allemaal hoe deze film afloopt, dus gebruik deze tip niet om een Project X feest te kunnen houden! ;)5. Social proof

Hoe vaak doe je wel niet iets, omdat een ander het doet. We willen er stiekem allemaal wel een beetje bij horen. Dat kan zijn door bepaalde kleding te dragen, bepaald gedrag te vertonen of een mening te delen met de grotere groep. Waarom gebruiken we dit dan niet om iemand te overtuigen van ons standpunt? Mensen zijn nou eenmaal kuddedieren. En als een ander het doet of heeft, willen wij dat ook. Daarom is een veelgebruikt argument om iemand te overtuigen vaak één van de volgenden:


- Er zijn niet voor niets al 500 mensen geweest die dit aanbevelen.

- Viktor, Alycica en Frank hebben dit ding ook. Waarom wij nog niet?


Voorbeeldje: “Moet er geen paginanummering in dit verslag?” Waarop een klasgenoot antwoord: “Nee, niemand in de klas heeft dat gedaan.” Vaak is dit reden genoeg om dan zelf ook niet te gaan klooien met de paginanummering. Want als je ooit paginanummering vanaf de derde pagina wilde laten starten, weet je hoe blij je bent als je hoort dat het niet hoeft.


Bovenstaande punten gaan ervoor zorgen dat jij de volgende keer iemand wél gaat overtuigen. Bedankt voor het lezen van deze 5 tips. Houd de website in de gaten voor meer tips!

259 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© Face2Face Marketing B.V. - 2018

Markendaalseweg 121 4811 KW  Breda

Tel: +31 6 52 83 99 82

  • Gray LinkedIn Icon
  • Facebook
  • Instagram